Информация

Тахан: Пътят към здравословен и активен живот

Тахан ли? Ааа не, аз такова не ям.

Пълна с хранителни вещества суперхрана

В света на хранителните и ароматни храни таханът от семена и ядки заема централно място. Изработена от печени ядки, тази фина паста носи множество ползи за вашето здраве както и на вашата трапеза. Присъединете се към нас, за да навлезем в света на тахана, като изследваме разновидности като сусам, бадем, лешник, фъстък и шамфъстък, и да открием защо те трябва да станат основна част от вашия активен живот.

Чудото тахан!

Тахан – дума, която отеква във времето от “ṭaḥīnā” на арабски език. Все още съществуват погрешни схващания – таханът не се ограничава само до сусама. Всяка фино смляна ядка може да се превърне в тахан, изразявайки различни вкусове и текстури.

Ядките са дар от природата, богат на ценни хранителни вещества. Те снабдяват нашия организъм с лесно усвоими мазнини, протеини, фибри и витални минерали, които работят в съгласие с тялото ни.

И сега представете си тези ядки, смлени до перфектната консистенция на нежен крем. Този процес гарантира, че всички полезни вещества, които ядката предлага, са освободени и готови да бъдат усвоени от нашето тяло.

Мазнините в ядките са ненаситени и лесно усвоими. В повечето случай те се разграждат и усвояват в нашето организъм за по-малко от час, като ни зареждат с енергия и ни подготвят за началото на новия ден или следващата интензивна тренировка.

Видове тахан

В света на тахана можем да открием различни видове, всеки със свои уникални характеристики и вкусове. Един от най-известните и широко използвани видове е сусамовият тахан. Този кремообразен продукт се приготвя от изсушени и смляни семена на сусам и предлага богат вкус,в повечето случай е леко горчив, в зависимост от степента на изпичане на семената. Сусамовият тахан е източник на ценни мазнини, протеини и минерали, като калций и желязо и е изключително полезен за възрастни хора. При редовна консумация би помогнал за по-добра функция на стави и заздравяване на кости.

Бадемовият тахан, например, се приготвя от изсушени и смляни бадеми и предлага изтънчен и плътен вкус, който може да бъде сладък и с дори лек опушен привкус, в зависимост от начина на обработка. Този вид тахан е известен със своето богатство протеини и магнезий.

Лешниковият тахан е още един вариант с различен произход и вкус. Този продукт се приготвя от изсушени и смлени лешници и предоставя нежен аромат и нотки на сладост. Със своето изключително високо съдържание на лесно усвоими ненаситени мазнини, над 60%, те предоставят необходимото гориво за тренировки и възстановяване. Лешниците са отличен източник на енергия за спортуващи и активни хора.

Няма как да не отбележим и Фъстъченият тахан.  Той е основната съставка на тъй-обичаното Фъстъчено Масло.  Тези ядки са изключително полезна и богата на хранителни вещества храна, а Фъстъчения тахан впечатлява със над 30% протеин във състава си което го прави прекрасно решение за всеки спортуващ човек. 

Знаете ли ,че има тахан дори от Шамфъстък? Той се среща значително по-рядко на пазара поради високата си цена. Въпреки това, съществуват фирми, които го предлагат на пазара за ценители на висококачествените продукти. Този вид тахан намира своето приложение предимно в кухнята, където добавя богат и уникален вкус към различни рецепти. Таханът от шамфъстък е едно истинско кулинарно бижу и може да бъде използван в приготвянето на сосове, десерти, сладкиши и много други ястия, които се нуждаят от неговия неповторим вкус и текстура.

Заключение

В заключение, разнообразието от тахани от различни видове ядки предоставя богатство на вкусове и хранителни стойности в кулинарията. От сусамовия тахан, богат на минерали, до бадемовия и фъстъчения, с тяхната натурална сладост и мекота, и дори рядкия шамфъстък тахан, всеки вид има своята уникална характеристика.

Независимо кой изберете, таханът може да обогати вашите ястия и да добави здравословни ползи към вашето хранене. Бъдете смели в кухнята и опитайте различните видове тахани, за да откриете вашия любим вкус и начин на употреба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *