Най-вкусният хумус
Съставки:
-
1 консерва (400 гр./240 гр. отцеден) сварен нахут или 3/4 ч.ч. (125 гр.) сух нахут
-
1/2 ч.л. сода за хляб
-
1/4 ч.ч. (60 мл.) прясно изцеден лимонов сок (1 голям лимон)
-
1/4 ч.ч. (60 мл.) добре разбъркан сусамов тахан Енергия от ядки
-
1 малка скилидка чесън
-
2 с.л. (30 мл.) зехтин, плюс още за сервиране
-
1/2 ч.л. кимион
-
1/2 ч.л сол или вкус
-
2 до 4 с.л. (30 до 60 мл) вода
-
Щипка червен пипер за сервиране
Начин на приготвяне:
- Нахут от консерва: Отцедете нахута и го сложете в тенджера заедно със содата. Добавете вода няколко пръста над нахута. След като водата заври, намалете котлона и варете за 20 минути или докато нахута изглежда набъбнал и люспите се отделят лесно.
Сух белен нахут: Сложете нахута и содата в тенджера, покрийте го с няколко пръста вода и варете докато нахута е толкова мек, че може да го стриете между пръстите си. Обикновено отнема около 45 минути.Прехвърлете нахута в гевгир и го изплакнете със студена вода. - В купата на кухненски робот или пасатор, смесете лимоновия сок, солта и пресования чесън. Оставете сместа да престои за 5-10 минути.
- Добавете сусамовия тахан и блендирайте за минута, оберете сместа по стените на купата и разбийте за още 30 секунди. Сместа трябва да е с консистенция на пухкав крем.
- Без да спирате да разбивате, добавете постепенно водата, като започнете с 2 лъжици. Трябва да се получи бледа, съвършено гладка консистенция. В случай, че таханът е бил по-гъст може да се наложи да добавите още 1-2 лъжици.
- Добавете кимиона и отцедения преварен нахут. Докато разбивате, прибавете зехтина постепенно. Разбивайте 2 минути и добавете още леденостудена вода при необходимост, за да получите гладка, кремообразна текстура.
- Опитайте на вкус и добавете още сол и лимон, обикновено 1/4 ч.л. сол и с.л. лимонов сок са достатъчни.
- Сервирайте хумуса в купа, залейте го с малко зехтин и го поднесете със свежи зеленчуци и препечен арабски хляб. Съхранявайте в хладилник до 1 седмица.
Сърдечно благодарим за прекрасната рецепта на нашата приятелка Алекс Адрианн.
Посетете сайта Апартамент 10 за още вкусни рецепти!