хумус, домашен, сусамов тахан, разядка, предястия, вкусно, рецепта

Най-вкусният хумус

 

Съставки:

  • 1 консерва (400 гр./240 гр. отцеден) сварен нахут или 3/4 ч.ч. (125 гр.) сух нахут

  • 1/2 ч.л. сода за хляб

  • 1/4 ч.ч. (60 мл.) прясно изцеден лимонов сок (1 голям лимон)

  • 1/4 ч.ч. (60 мл.) добре разбъркан сусамов тахан Енергия от ядки

  • 1 малка скилидка чесън

  • 2 с.л. (30 мл.) зехтин, плюс още за сервиране

  • 1/2 ч.л. кимион

  • 1/2 ч.л сол или вкус

  • 2 до 4 с.л. (30 до 60 мл) вода

  • Щипка червен пипер за сервиране

Начин на приготвяне:

  • Нахут от консерва: Отцедете нахута и го сложете в тенджера заедно със содата. Добавете  вода няколко пръста над нахута. След като водата заври, намалете котлона и варете за 20 минути или докато нахута изглежда набъбнал и люспите се отделят лесно.
    Сух белен нахут: Сложете нахута и содата в тенджера, покрийте го с няколко пръста вода и варете докато нахута е толкова мек, че може да го стриете между пръстите си. Обикновено отнема около 45 минути.Прехвърлете нахута в гевгир и го изплакнете със студена вода.
  • В купата на кухненски робот или пасатор, смесете лимоновия сок, солта и пресования чесън. Оставете сместа да престои за 5-10 минути.
  • Добавете сусамовия тахан и блендирайте за минута, оберете сместа по стените на купата и разбийте за още 30 секунди. Сместа трябва да е с консистенция на пухкав крем.
  • Без да спирате да разбивате, добавете постепенно водата, като започнете с 2 лъжици. Трябва да се получи бледа, съвършено гладка консистенция. В случай, че таханът е бил по-гъст може да се наложи да добавите още 1-2 лъжици.
  • Добавете кимиона и отцедения преварен нахут. Докато разбивате, прибавете зехтина постепенно. Разбивайте 2 минути и добавете още леденостудена вода при необходимост,  за да получите гладка, кремообразна текстура.
  • Опитайте на вкус и добавете още сол и лимон, обикновено 1/4 ч.л. сол и с.л. лимонов сок са достатъчни.
  • Сервирайте хумуса в купа, залейте го с малко зехтин и го поднесете със свежи зеленчуци и препечен арабски хляб. Съхранявайте в хладилник до 1 седмица.

Сърдечно благодарим за прекрасната рецепта на нашата приятелка Алекс Адрианн.
Посетете сайта Апартамент 10 за още вкусни рецепти!

Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
free online course
download xiomi firmware
Premium WordPress Themes Download
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=