хумус, домашен, сусамов тахан, разядка, предястия, вкусно, рецепта

Най-вкусният хумус

 

Съставки:

  • 1 консерва (400 гр./240 гр. отцеден) сварен нахут или 3/4 ч.ч. (125 гр.) сух нахут

  • 1/2 ч.л. сода за хляб

  • 1/4 ч.ч. (60 мл.) прясно изцеден лимонов сок (1 голям лимон)

  • 1/4 ч.ч. (60 мл.) добре разбъркан сусамов тахан Енергия от ядки

  • 1 малка скилидка чесън

  • 2 с.л. (30 мл.) зехтин, плюс още за сервиране

  • 1/2 ч.л. кимион

  • 1/2 ч.л сол или вкус

  • 2 до 4 с.л. (30 до 60 мл) вода

  • Щипка червен пипер за сервиране

Начин на приготвяне:

  • Нахут от консерва: Отцедете нахута и го сложете в тенджера заедно със содата. Добавете  вода няколко пръста над нахута. След като водата заври, намалете котлона и варете за 20 минути или докато нахута изглежда набъбнал и люспите се отделят лесно.
    Сух белен нахут: Сложете нахута и содата в тенджера, покрийте го с няколко пръста вода и варете докато нахута е толкова мек, че може да го стриете между пръстите си. Обикновено отнема около 45 минути.Прехвърлете нахута в гевгир и го изплакнете със студена вода.
  • В купата на кухненски робот или пасатор, смесете лимоновия сок, солта и пресования чесън. Оставете сместа да престои за 5-10 минути.
  • Добавете сусамовия тахан и блендирайте за минута, оберете сместа по стените на купата и разбийте за още 30 секунди. Сместа трябва да е с консистенция на пухкав крем.
  • Без да спирате да разбивате, добавете постепенно водата, като започнете с 2 лъжици. Трябва да се получи бледа, съвършено гладка консистенция. В случай, че таханът е бил по-гъст може да се наложи да добавите още 1-2 лъжици.
  • Добавете кимиона и отцедения преварен нахут. Докато разбивате, прибавете зехтина постепенно. Разбивайте 2 минути и добавете още леденостудена вода при необходимост,  за да получите гладка, кремообразна текстура.
  • Опитайте на вкус и добавете още сол и лимон, обикновено 1/4 ч.л. сол и с.л. лимонов сок са достатъчни.
  • Сервирайте хумуса в купа, залейте го с малко зехтин и го поднесете със свежи зеленчуци и препечен арабски хляб. Съхранявайте в хладилник до 1 седмица.

Сърдечно благодарим за прекрасната рецепта на нашата приятелка Алекс Адрианн.
Посетете сайта Апартамент 10 за още вкусни рецепти!