рецепта, разядка, баба гануш, лешников тахан, сусамов тахан,

Баба Гануш с лешников тахан

 

Баба Гануш е традиционно ястие в арабската кухня и близкия изток, което много прилича на нашето кьопоолу, но освен патладжана, друга основна съставка е и сусамовият тахан!
Предлагаме Ви по-различен прочит на тази вкусна рецепта, като заместихме сусамовият тахан с лешников! 


Съставки:

3 бр. патладжани
2 с.л. зехтин
2 ч.л. сол
сок от 1/2 лимон
1 с.л. лешников тахан или 2 с.л. сусамов тахан
1 ск. чесън
1 ч.л. кимион (по желание)


Начин на приготвяне: 

1️⃣Загряваме фурната на 250градуса и обелваме патладжаните!
2️⃣Изпичаме патладжаните под фолио докато омекнат
3️⃣⁣Патладжаните и всички останали съставки се смесват в купа и се пасират до получаване на гъста консистенция.

Ако не обелите кората на патладжаните, накиснете ги във вода със сол за 30 мин.
Може да намачкате патладжаните с вилица, вместо да ги пасирате.

Про-съвет: Пробвайте и оригиналната рецепта със сусамов тахан и добавете малко магданоз!

Благодарим на  eat.healthy.bg за вкусното предложение!
домашни бисквитки, лепниоков тахан, вкусно, рецепта

Домашни лешникови бисквитки

Съставки:

  • 50гр печени белени лешници
  • 4 с.л. лешников тахан
  • 2 яйца
  • 25 гр ленено брашно (или друго по избор)
  • 10 гр. какао 
  • 30 гр. кафява захар
    1 ч.л. бакпулвер 


Начин на приготвяне: 

1️⃣Блендирате лешници в блендер и ги изсипвате в купа.⁣
2️⃣Разбивате яйцата и ги добавяте заедно с останалите продукти.⁣
3️⃣Разбърквате добре до получаването на хомогенна смес.⁣
4️⃣Оставяте сместа във фризера за 15 минути.⁣
5️⃣След това я изваждате, оформяте бисквитки и ги нареждате в тавичка върху хартия за печене.⁣
6️⃣Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за ок. 10 мин.⁣
✔️Общо 8 бисквитки

Про-съвет: Хапвайте ги с топло мляко с канела или с ароматна чаша кафе!

Благодарим на Йони за вкусното предложение!