Баба Гануш с лешников тахан
Баба Гануш е традиционно ястие в арабската кухня и близкия изток, което много прилича на нашето кьопоолу, но освен патладжана, друга основна съставка е и сусамовият тахан!
Предлагаме Ви по-различен прочит на тази вкусна рецепта, като заместихме сусамовият тахан с лешников!
Съставки:
3 бр. патладжани
2 с.л. зехтин
2 ч.л. сол
сок от 1/2 лимон
1 с.л. лешников тахан или 2 с.л. сусамов тахан
1 ск. чесън
1 ч.л. кимион (по желание)
Начин на приготвяне:
1️⃣Загряваме фурната на 250градуса и обелваме патладжаните!
2️⃣Изпичаме патладжаните под фолио докато омекнат
3️⃣Патладжаните и всички останали съставки се смесват в купа и се пасират до получаване на гъста консистенция.
Ако не обелите кората на патладжаните, накиснете ги във вода със сол за 30 мин.
Може да намачкате патладжаните с вилица, вместо да ги пасирате.
Про-съвет: Пробвайте и оригиналната рецепта със сусамов тахан и добавете малко магданоз!