[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4957″ img_size=”large”][vc_single_image image=”4953″ img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Лешников пай – здравословен суров веган десерт

Съставки:

За основата:
3/4 ч.ч. (130гр.) фурми без костилка
1 ч.ч. (150гр.) сурово кашу
1/4 ч.ч. (30гр.) какао на прах
1/4 ч.ч. (30гр.) какови зърна
1 щипка сол
1/2 ч.ч. (5г.) пукан оризЗа пълнежа:
3/4 ч.ч. (250гр) лешников тахан
1/3 ч.ч (90гр) – 3/4 ч.ч. (170гр.) кокосова сметана*
2 с.л. мед
1/2 с.л. (17 гр.) кокосово масло, разтопено и охладено
1 щипка сол

За поръсване:
1/2 ч.ч. (65 гр.) печени лешници (без сол)
1/4 ч.ч. (85 гр.) кленов сироп
1/3 ч.ч. (60 гр.) черен шоколад
пукан ориз

Начин на приготвяне: 


1️⃣Покрийте с хартия за печене правоъгълна форма за кекс с размери 10х30 см или кръгла форма с падащ борд с диаметър 21 см.

2️⃣Блендирайте всички съставки за основата без пукания ориз. След получаване на еднородна смес добавете внимателно пукания ориз и прехвърлете във формата.
3️⃣С помощта на миксер, разбийте лешниковия тахан и охладената кокосова сметана, меда, солта и разтопеното и охладено кокосово масло до получаване на лек и кремообразен пълнеж. Разнесете крема върху основата и оставете настрани.

4️⃣Включете котлон на средна степен. В малка касерола затоплете кленовия сироп докато започне да бълбука. Свалете от котлона и добавете печените лешници. Разбъркайте добре, така че да се покрият от всяка страна.
5️⃣Оставете карамелизираните лешници да се охладят леко, след което покрийте пая с тях.
6️⃣Разтопете шоколада на водна баня, а след това залейте лешниците с него. Поръсете с пукан ориз за завършек.

Охладете пая във фризер за 30 минути или докато не стегне напълно. За да сервирате, извадете пая с помощта на хартията за печене и разрежете с остър нож потопен в топла вода. Оставен на стайна температура, паят губи формата си.

*Количеството кокосова сметана може да варира спрямо това каква консистенция на десерта искате да получите – по стегнати барчета се получават с по-малко сметана.

Про-съвет: Изстуден във фризер, този лешников пай има текстура на сладоледена торта. Оставен в хладилник, кремът се разтапя блажено с първата хапка!

Благодарим на Алекс Адрианн от apartament10.com за вкусното предложение!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

[/vc_column][/vc_row]