Безглутенов ябълков щрудел с фъстъчен тахан
Напълно веган и без глутен, този ябълков щрудел ще остави аромата си във вашата кухня, а вкусът му ще остане за винаги в съзнанието ви. Ще го приготвяте и хапвате за сутрешна или следобедна закуска с чиста съвест, защото е напълно здравословен.
Когато хората чуят „здравословно“, винаги смятат че ще опитат нещо безвкусно. Този щрудел може да опровергае всяка подобна мисъл – толкова е фин и апетитен, че ще се пристрастите към него за винаги!
Използвам фъстъчен тахан в рецепти, в които не слагам яйца. Таханът служи за слепващ продукт, дава сочност и ухание.
Този щрудел подсладих с кокосова захар, но на практика може да използвате всякакъв подсладител- кленов сироп, фурми, агаве или друга захар. Количеството на подсладителя преценете според вашите предпочитания. В тази пропорция сладостта не е прекалена, но винаги може да добавите конфитюр или мед като топинг ако предпочитате повече захар. Използвах фини овесени ядки без глутен, но може да ползвате според вашите предпочитания. Може да ги смелита на брашно или пък да ги комбинирате с други брашна!
Съставки:
– 3 средни ябълки, почистени и настъргани
– 1 ч л цейлонска канела
– 3 с л чиа
– 100 гр кокосова захар
– 250 гр фъстъчен тахан
– 150 гр орехи
– 180 гр овесени ядки без глутен*
– ½ ч л сода бикарбонат
– 10 гр бакпулвер без глутен
– Щипка сол
Начин на приготвяне:
1️⃣ Измийте овесените ядки в цедка под течаща вода. Оставете ги да се отцеждат докато приготвите останалите продукти.
2️⃣ Почистете ябълките и ги настържете на едро ренде.
3️⃣Добавете към тях чиата и объркайте добре. Добавете и всички останали съставки, като на края оставите овеса.
4️⃣ Разпределете сместта в две правоъгълни форми 20/30 см или една с по-голям обем. Загладете добре и печете на 180‘С за около 30 мин. Следете краищата на щрудела да не стават кафяви.
Про-съвет: Сервирайте с чаша ароматно кафе или топъл билков чай!