веган, рецепти, тахан. донъти, вкусно, бадемов тахан, безглутен

Веган безглутенови мини донъти с бадеми и портокалови корички

Съставки:

За донътите:
– 1/3 ч.ч. бадемово брашно (може да заместите с орехово или лешниково)
– 1/3 ч.ч. брашно от киноа
– 1/3 ч.ч. брашно от нахут
– 1 с.л. хуск (индийски живовляк)
– 3-4 с.л. кокосов сироп (или мед)
– 2 с.л. бадемов тахан
– 1 бр. узрял банан
– сокът и кората от половин портокал
– 100 мл. ядково мляко
– 1 + 1/2 ч.л. сода за хляб
– 1 с.л. оцет
– щипка сол
За глазурата:
– 50гр. червен шоколад
– 2 с.л. бадемов тахан
– 1 с.л. кокосов сироп
– 1 с.л. кокосово масло

Начин на приготвяне:

Донътите
1️⃣В купа се сместват всички сухи съставки.
2️⃣В отделна купа се намачква банана и се разбива заедно с кокосовия сироп, тахана, ядковото мляко, кората и сокът от портокал.
3️⃣Постепенно се добавят сухите съставки и оцетът и се разбива внимателно до получаване на гъста еднородна смес.
4️⃣Сместа се разпределя във форма за донъти, която се намазва предаврително с кокосово масло.
5️⃣Донътите се пекат на 170° с вентилатор, като в зависимост от големината на формата се пекат между 10- 25 минути. Моята форма е за мини донъти и ги пекох 10-12 минути. Ако нямате специална форма, може да ги изпечете във форма за мъфини или тавичка.

За глазурата
1️⃣Всички продукти се разтапят на водна баня.
2️⃣След като мъфините изстинат се потапят от горната страна в глазурата и се украсяват по желание с бадеми, шоколад или тахан.

Про-съвет: Украсете донътите с коко бадем или лешникова мока!

Благодарим на healthy.bitelife за вкусното предложение!